Umeocet

Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny.

Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet, spíše nám pokrm osolí, než okyselí. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úklid domácnosti), neničí krev a střevní mikroflóru.

  • má silné neutralizační schopnosti
  • obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě
  • je vhodný při nevolnostech a bolestech hlavy
  • působí proti únavě, dodává energii, která vitalizuje (na rozdíl od čokolády, která má expanzivní energii a po které nastává útlum)
  • pomáhá také při kožních problémech
  • posiluje trávení a stimuluje funkci střev – při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si jej smíchat se šálkem horké vody a pít po dobu trvání obtíží.

Umeocet používáme léčebně tak, že dáváme 1–2 lžičky do sklenky vody a vypijeme. Výborný je také pro sportovce, protože váže v těle vodu, a dodává mu cenné látky, které se při fyzické námaze hodně spotřebovávají.

Doporučuji každému sportovci či fyzicky pracujícímu člověku nalít si do lahve čistou vodu s umeoctem (Je to divné a nezvyklé, pít mírně slaný nápoj, ale jde jen o zvyk). Toto je vhodné pro každého zvláště v létě, kdy ztrácíme z organismu hodně vody.

Tekuté ume prostředky mají proti švestičkám umeboshi tu výhodu, že se dostanou mnohem rychleji do dvanácterníku a do střeva jen s lehce změněným působením. Pevné produkty setrvají nějaký čas v žaludku, kde se jejich vliv působením trávicích šťáv pomalu snižuje.

Umeocet používáme v kuchyni na ochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny), dá se použít i do salátů a dresingů (prostě kamkoli dle fantazie).

Kategorie článku: